7.21.2009

FAM KENA FIKIRKAN

DAH tamat pun, skuad bola sepak MALAYSIA akhirnya terpaksa menerima realiti apabila sekali lagi tewas kepada MANCHESTER UNITED (MU)...Aksi persahabatan kali kedua di gelanggang sama, Stadium Nasional, Bukit Jalil, Malaysia kalah 2-0 selepas kali pertama kena tipis 3-2. Tetapi saingan pertama sekurang-kurangnya dapat juga pintu gol dikawal ketat penjaga gol bertaraf dunia, Edwin Van der Sar dan Ben Foster, bolos dua gol...Bukan senang wooo!!!

Tak kisahlah...daripada kedua-dua perlawanan, kalau nak puji Malaysia melangit pun. Cuma sayang kerana tidak dapat nak dibuat ukuran prestasi skuad kebangsaan sebab pembatalan jadual MU menentang Indonesia di Jakarta gara-gara insiden bom di hotel yang bakal menjadi tempat penginapan MU. Ini kerana kita nak tengok keputusan perlawanan MU di Indonesia. Kalau Malaysia boleh bertahan, cuma tewas 3-2, tentulah kita nak tau juga prestasi pasukan negara jiran menentang MU, sama ada lagi bagus atau lebih lemah? Ia lagi penting kerana Malaysia bakal berdepan dengan pasukan berkenaan dalam banyak perlawanan, bukan lagi aksi persahabatan atau suka-suka. Kita jumpa MU entah berapa tahun sekali, bukan nak rebut kejuaraan tapi aksi ujian sahaja, sedangkan dengan negara jiran seperti Indonesia, banyak cabaran menunggu, antaranya Sukan SEA, Kejohanan Persekutuan Bolasepak ASEAN (AFF) dan sebagainya.

Tak apalah, dah jadi macam tu, bukannya dirancang. Namun, rasanya perlawanan kedua menentang MU lebih baik diberikan kepada pasukan belia negara atau `adjust' skuad Harimau Muda, beri peluang kepada pemain-pemain muda pula. Memanglah masa suntuk kerana kita mengambil alih jadual orang lain (Indonesia) tetapi rasanya kalau nak adjust, tak mustahil Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) boleh buat, sedangkan jadual ketat Liga Malaysia pun boleh diubah-ubah, ini cuma untuk sehari, tentu boleh...

Kalau beri peluang kepada pasukan pelapis, lebih bagus. Yang pertama tu oklah tetapi perlawanan kedua tu berilah kepada barisan muda negara. Kalau kita tanya apa pentingnya aksi dengan MU, antara jawapannya ialah pendedahan kepada pemain negara. Dari sudut ini, cuba fikirkan ramai juga pemain dalam skuad kebangsaan berusia 25 tahun ke atas, malah penjaring Mohd. Amri Yahyah sudah 28 tahun. Lima tahun lagi yang 25 tahun dah menjadi 30 tahun...Usia yang sudah menghampiri penamat karier bagi pemain bola sepak tanah air. Bezanya dengan pemain pelapis antara 19 hingga 23 tahun...Kalau kita ambil yang 23 tahun, lima tahun lagi baru 28, masih bertenaga untuk menghadapi aksi antarabangsa. Jadi FAM rasanya perlu juga fikirkan dari sudut ini...Fikirkanlah, mungkin lain kali boleh diketengahkan pemain-pemain pelapis ini, mana tau nak lawan Real Madrid ke, Barcelona ke pula?

2 comments:

Anonymous said...

pokoknya Nat. Team kena banyakkan internatonal match yang berkualiti

Anonymous said...

jadi2 la ngutuk team kebangsaan


Free Blogger Templates by Isnaini Dot Com and Bridal Gowns. Powered by Blogger