8.28.2009

JARI DISUSUN, MOHON MAAF

SERIBU keamaafan dipinta kepada semua kerana tidak dapat menemui rakan-rakan dalam blog ini atas sebab-sebab tidak dapat dielakkan.
Tapi, sekarang dah ok, boleh kembali dah...

8.22.2009

SeLaMaT mEnYaMbUt rAmAdHaN


8.05.2009

INDUSTRI SUKAN: REALITI ATAU FANTASI?

BAHAGIAN 2

SUKAN jadi 1 industri, macam 1 MALAYSIA pulak...Tapi kalau kena pelaksanaannya, mungkin boleh jadi sesuatu yang dibanggakan. Cuma, bagaimana mekanismenya? Seperti kita ketahui, kalau nak buat bisness besar, kena ada duit manyak wooo...

Nak buka kedai minyak pun, rasanya tak ada RM500,000 sebagai modal dan cagaran dalam bank, jangan mimpi, jangan cakaplah. Memang ada macam-macam pinjaman, Tekun, Mara dan sebagainya tapi itu kenalah buka kedai kecik atau warung dulu sebab yang besar kena kasi orang ada duit.

Jadi bila sukan disebut industri, bunyinya besar. Entah siapa kaut untung? Di mana kedudukan atlet dan orang yang memperjuangkan sukan tetapi sampai sekarang, bukan kata hendak ceburi bisnes sukan, jemputan program berkaitan sukan pun tak dapat lagi?
Inilah perkara perlu diteliti. Rasanya, beri peluang kepada pejuang sukan seperti atlet untuk buat bisnes sukan. Ramai atlet-atlet negeri dan kebangsaan buat bisnes sukan walaupun kecil-kecilan dengan membuka kedai sukan.

Dari segi akademik, perhatian telah diberikan kepada atlet menerusi penubuhan dua sekolah sukan, di Bandar Penawar dan Bukit Jalil. Jadi, bagus juga kalau tumpu pula untuk bantu atlet ceburi atau kembangkan bisnes sukan, dapat hargai pengorbanan mereka selain amalan beri tanah selepas mereka mengharumkan nama negara.

Sebelum ni pun ada produk sukan dihasilkan tokoh sukan seperti jenama Sidek. Kalaulah bisnes seperti ini boleh diceburi tokoh-tokoh sukan atau atlet di negara ini menerusi bantuan pihak tertentu, rasanya matlamat sukan 1 industri boleh tercapai...Biar bermula kecil tapi berkembang besar.

Sebenarnya, banyak lagi boleh dilakukan untuk jadi serampang dua mata, selain titikberatkan kebajikan atlet, dapat jayakan sukan 1 industri. Contohnya, penubuhan koperasi untuk atlet merupakan antara yang boleh di ketengahkan.

Zonbebas pun rasa nak dijadikan jenama, nak tumpang semangkuk. Nak jual baju-t ke, topi ke cop zonbebas. Cuma, takut cetak baju-t 1,000 helai, kena pakai pun 1,000 helai sebab jual tak laku...Takut nyer!!!


Free Blogger Templates by Isnaini Dot Com and Bridal Gowns. Powered by Blogger